Pretplatite se na našu
you tube stranicu-priroda zdravlje za 10
koja govori o prirodnom liječenju,ljekovitim travama,savjetima,recepti za koje niste znali itd. Stranica na You tube je napravljena za cijelu porodicu jer sadržava razne teme uglavnom korisne.

Popular Posts

Bubrezi i bolesti II dio



Bubrezi su glavni organ urinarnog trakta smješteni u stražnjem dijelu trbušne šupljine, s obje strane kičmenog stupa preko dvanaestog rebra. Desni bubreg u pravilu je smješten 2-3 cm niže od lijevog bubrega, a izgledom podsjeća na zrno graha. 
Težina jednog bubrega je otprilike 150 grama. Obavijen je vezivnom čahurom, te masnim tkivom.
Bubrezi obavljaju niz vrlo važnih funkcija. Na to treba obratiti osobitu pažnju jer prestankom rada bubrega nastaje uremija.



Glavne funkcije bubrega
- održavanje acidobazne ravnoteže, odnosno izlučivanje kiseline
- čišćenje krvi od štetnih tvari i metaboličkih otpadnih produkata. Kroz bubrege u tijeku jednoga dana prođe do 1.500 litara krvi.
Pročišćavanjem te krvi u tijeku dana stvori se otprilike 1,5 litra mokraće
- održavanje stalnog volumena krvi i koncentracije elektrolita, odnosno protok vode i soli
- regulacija arterijskog krvnog tlaka
- lučenje hormona jer rad bubrega nadziru različiti hormoni, naročito antidiuretski hormon

U bubrežnim se kanalima obavlja resorpcija nekih, organizmu neophodnih tvari, kao što su glukoza, aminokiseline, elektroliti, te oko 99% vode.






AKUTNA UPALA BUBREGA

Bolest se najčešće pojavljuje u djetinjstvu i u mlađih osoba. Starije osobe ne obolijevaju često. Akutnoj upali bubrega gotovo redovito prethodi upala ždrijela ili upala krajnika, tj. angina. Upali bubrega mogu prethoditi šarlah i difterija.
Akutna upala bubrega raspoznaje se po otečenim vjeđama i gležnjevima. Mokraća je mutna i tamna, a kadšto izrazito krvava. Bolesnik osjeća podmuklu bol u predjelu bubrega, koja se širi prema mjehuru. Uz to se osjeća umornim te gubi tek. Kasnije se javlja žestoka glavobolja. U slučaju težeg oblika oboljenja dolazi do naoticanja cijeloga tijela. Uz to se pojavljuje mučnina i poremećaj vida, teško se diše i povraća. Upalu bubrega često prati povišeni krvni tlak. Mokraća se izlučuje u smanjenim količinama.

Kako se liječiti prirodno

Sastav čaja za lakši oblik bolesti:

  • 40 g svile od kukuruza
  • 40 g stabljike preslice
  • 40 g stabljike rusomače
  • 40 g listova nane pitome
  • 40 g listova i cvjetova kantarije ženske
  • 40 g stabljike timijana
  • 40 g stucane smrekove crne bobe
  • 20 g listova celera
  • 20 g listova bokvice muške
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijedi se u tamnu bocu, začepi i drži na tamnom mjestu. Pije se 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela te između obroka, svakih 2 sata po 1/2 dcl. Poslije napitaka koji se uzimaju prije jela, pojesti 1 jušnu žlicu rafiniranog maslinovog ulja, a poslije drugih napitaka uzima se srednja žlica meda s nekoliko kapi ocijeđena limunovog soka. Maslinovo ulje može se uzimati pomiješano s hranom. 
Hranu pripremati isključivo na biljnom ulju i s vrlo malo soli, ili bez soli jako raskuhanu hranu, čorbastu i sa što više zeleni.
 Preporučuju se lagane šetnje na čistom zraku.
Za vrijeme liječenja bolesti zabranjeno je: meso i mesne prerađevine, slano jelo, alkohol i veće količine slastica, crna kava, cigarete, fizički rad.


Narodni savjeti:


Kod bubrežnih oboljenja  dobro je piti vino od trnjina,ovako se pravi:Trnjine držane u vinu ili blagoj rakiji povoljno djeluju na bubrege i mokračnu bešiku.Piti po čašicu dnevno prije jela.


Zatim kod zapaljenja bubrega svaki dan popiti 2 kašike jabukovog sirćeta razmućene u čaši vode.


Nastavlja se...
tags:bubrezi,liječenje bubrega,bolesti bubrega,hrana kod bolesnih bubrega,bubreg i hrana,lijek za bubrege

1 comment:

  1. imam probleme sa secerom i sa slabijom funkcijom bubrega pijem ulje curekota i interesujeme koliko ga smijem vremenski piti mjesec ,dva tri ili mogu koliko god je potrebno da li je skodljivo ako se pije od sad pa do kraja zivota jos nekih tridesetak godina otprilike MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE HVALA UNAPRIJED

    ReplyDelete

Vaš komentar će biti provjeren te objavljen ili ne objavljen.Komentari upućeni vlasniku bloga neće se objavljivati.